Egzotična torta sa bijelom čokoladom
-2 jaja
-prstohvat soli
-150 gr šećera
-150 gr brašna
-150 gr putera
-1 limun (sok i korica)
Krema:
-180 gr bele čokolade
-180 gr krem sira
-50 gr šećera u prahu
-80 ml sok od pomorandze
– 25 cl slatke pavlake
-3 lista zelatina
Preliv
-60ml sok od limuna
-1 kašika šećera u prahu
-2 lista želatina
-2 kiwija
i još
-60-80ml sok od pomorandze za natapanje kore
Otopiti puter na tihoj vatri i ostaviti da se malo prohladi.
Umutiti belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući šećer. Dodati
žumanca i mutiti još malo. Zatim dodati brašno, otopljeni puter, sok i
rendanu koricu limuna. Sipati u pleh, oblozen papirom za pecenje ( 23
cm) i peći na 180°C oko 40 minuta.
U medjuvremenu pripremiti fil. U hladnoj vodi potopiti listove
želatina i ostaviti 10-ak minuta. Čokoladu otopiti na pari, pa dodati
želatin, mešajući energično, kako bi se želatin skroz otopio i sjedinio
sa čokoladom.
Umutiti krem sir sa šećerom u prahu, dodati sok od pomorandze i
otopljenu belu čokoladu sa želatinom. Sve zajedno mutiti 5-6 mituta, dok
ne dobijete finu mus kremu. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa je
pažljivo sjediniti sa prethodnom smesom.
U kalupu sa štipaljkom staviti ohladjenu koru, pa je natopiti sokom
od pomorandze. Preko kore revnomerno rasporediti kremu i ostaviti u
frižider najmanje 3 sata.
Za preliv takodje potopiti želatin u hladnoj vodi i ostaviti 10-ak
minuta. Pomešati sok od limuna sa kašikom šećera u prahu, pa zagrejati
na tihoj vatri. Dodati želatin i mešati dok se skroz ne otopi. Ostaviti
da se prohladi. Preko kreme rasporediti tanke kriške kiwija, pa preliti
ovim prelivom od limuna.
Ovde sam se strogo pridržavala recepta, ali ipak postoji nešto što
bih sledeći put promenila, a to je želatin. Pošto se koristi želatin u
listovima, zaista sam imala poteškoća da ga skroz sjedinim sa čokoladom.
U filu su ostale sitne grudvice koje se nisu najbolje rastopile, pošto
je čokolada vrlo brzo počela da se steže i želira. Mislim da je mnogo
bolja solucija da se koristi želatin u prahu ( 3 lista želatina = 6 gr
želatina u prahu), koji se rastopi sa malo vode, ili u ovom slučaju
sokom od pomorandze. Zatim se zagreje na tihoj vatri i sjedini sa
umućenim krem sirom i pavlakom.
Nema komentara:
Objavi komentar