stajerska potica
Sastojci
30 osoba
- TIJESTO
- 50 dkg brašna
- 5 dkg kvasca
- 5 dkg šećera
- 5 žutanjaka
- 1 dcl/8 dkg ulja/rastopljenog masla
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- sol
- malo ruma
- ribana limunova korica
- BISKVIT
- 5 žutanjaka
- 30 dkg šećera u prahu
- 5 žlica tople vode
- 1 dcl ulja
- 1 vanilin šećer
- 25 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 bjelanjaka
- NADJEV OD ORAHA
- 0,5 kg mljevenih oraha
- 20 dkg šećera
- 1 kiselo vrhnje
- ribana limunova korica
- rum
- 1 - 2 dcl mlijeka
- NADJEV OD SVJEŽEG SIRA/SKUTE
- 0,5 kg svježeg sira/skute
- 20 dkg šećera
- 1 jaje
- 1 kiselo vrhnje
- rum
- ribana limunova korica
Priprema
- 1.Prvo pripremit biskvit tako da zumanjke i šećer pjenasto izmiksamo. Zatim dodadmo vodu i ulje te vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Kad smo sve sjedinili kuhačom postepeno dodajemo snijeg od bjelanjaka. Pečemo na 180°C 20 min u plehu u kojem ćemo peći cijelu poticu.
- 2.Kada je biskvit pečen još vrelog prerežemo na pola- znači ako je visina biskvita 10 cm, prerežemo ga tako da dobijemo dva biskvita visine 5 cm. Vrelog režemo zato jer ako ga pustimo da se ohladi on će past i njegova visina se manji već nakon 5 min kad se ga izvadi iz pećnice.
- 3.Za tijesto stavimo dizat kvasac. Dok se kvasac diže u posudu u kojoj ćemo mjesit tijesto pripremimo sve sastojke. Sa strane pripremimo malo mlakog mlijeka da se tijesto može zamijesit. Brašnu i ostalim sastojcima dodamo dignut kvasac, zamijesimo tijesto i pustimo tijesto da odmara cca 1 sat. Nakon toga tijesto podijelimo na dva dijela.
- 4.Za nadjev od oraha na malo masla popržimo krušne mrvice do zlatnožute boje. Dodamo orahe i prelijemo ih vrućim mlijekom. Nakon toga dodamo ostale sastojke da dobijemo kremastu konzinsteciju da se ljepše maže.
- 5.Za nadjev od svježeg sira/skute sve sastojke nježno promješamo.
- 6.Nakon što su nam nadjevi pripremljeni, idemo razvaljat tijesto. Jednu polovicu tijesta razvaljamo malo veću nego što je pleh u kojem ćemo peć poticu. Kad tu polovicu stavimo u pleh, na nju namažemo jednu polovicu nadjeva od oraha. Na nadjev stavimo jednu polovicu biskvita pa na nju cijeli nadjev od svježeg sira/skute. Na taj nadjev ide druga polovica biskvita te na nju ostatak nadjeva od oraha. Drugu polovicu tijesta razvaljamo veću od pleha tako da nam tijesto pada preko stranica.
- 7.Gornje tijesto, nakon što stavimo na nadjev, moramo dobro zatisnut do dna modla preko donjeg tijesta- da nam nebi slučajno nešto počelo curit van dok se peče.
- 8.Premažemo jajem, izbodemo čačkalicom i pustimo još cca 15min da odmori - dok se pećnica ugrije. Pečemo na 200°C 10 min pokriveno folijom, i onda na 180°C 35 min-bez folije.
- 9.Kada je potica pečena, pustimo je da se ohladi u plehu. Kasnije je prebacimo na veću krpu/stolnjak i zamotamo.
Nema komentara:
Objavi komentar