četvrtak, 10. prosinca 2015.

  •  stajerska potica


  • ŠTAJERSKA POTICA
    Sastojci
    30 osoba

    Priprema

    1. 1.
      Prvo pripremit biskvit tako da zumanjke i šećer pjenasto izmiksamo. Zatim dodadmo vodu i ulje te vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno. Kad smo sve sjedinili kuhačom postepeno dodajemo snijeg od bjelanjaka. Pečemo na 180°C 20 min u plehu u kojem ćemo peći cijelu poticu.
    2. 2.
      Kada je biskvit pečen još vrelog prerežemo na pola- znači ako je visina biskvita 10 cm, prerežemo ga tako da dobijemo  dva biskvita visine 5 cm. Vrelog režemo zato jer ako ga pustimo da se ohladi on će past i njegova visina se manji već nakon 5 min kad se ga izvadi iz pećnice.
    3. 3.
      Za tijesto stavimo dizat kvasac. Dok se kvasac diže u posudu u kojoj ćemo mjesit tijesto pripremimo sve sastojke. Sa strane pripremimo malo mlakog mlijeka da se tijesto može zamijesit. Brašnu i ostalim sastojcima dodamo dignut kvasac, zamijesimo tijesto i pustimo tijesto da odmara cca 1 sat. Nakon toga tijesto podijelimo na dva dijela.
    4. 4.
      Za nadjev od oraha na malo masla popržimo krušne mrvice do zlatnožute boje. Dodamo orahe i prelijemo ih vrućim mlijekom. Nakon toga dodamo ostale sastojke da dobijemo kremastu konzinsteciju da se ljepše maže.
    5. 5.
      Za nadjev od svježeg sira/skute sve sastojke nježno promješamo.
    6. 6.
      Nakon što su nam nadjevi pripremljeni, idemo razvaljat tijesto. Jednu polovicu tijesta razvaljamo malo veću nego što je pleh u kojem ćemo peć poticu. Kad tu polovicu stavimo u pleh, na nju namažemo jednu polovicu nadjeva od oraha. Na nadjev stavimo jednu polovicu biskvita pa na nju cijeli nadjev od svježeg sira/skute. Na taj nadjev ide druga polovica biskvita te na nju ostatak nadjeva od oraha. Drugu polovicu tijesta razvaljamo veću od pleha tako da nam tijesto pada preko stranica.
    7. 7.
      Gornje tijesto, nakon što stavimo na nadjev, moramo dobro zatisnut do dna modla preko donjeg tijesta- da nam nebi slučajno nešto počelo curit van dok se peče. 
    8. 8.
      Premažemo jajem, izbodemo čačkalicom i pustimo još cca 15min da odmori - dok se pećnica ugrije. Pečemo na 200°C 10 min pokriveno folijom, i onda na 180°C 35 min-bez folije.
    9. 9.
      Kada je potica pečena, pustimo je da se ohladi u plehu. Kasnije je prebacimo na veću krpu/stolnjak i zamotamo.

    Nema komentara:

    Objavi komentar