Kolač na metre
POTREBNO:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 25 dag šećera
- 30 dag brašna (glatko)
- 2 dl vode
- 2 dl ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 žlice kakaa za smeđi biskvit
- 1,5 dl mlijeka za natopiti biskvit
Za kremu:
- 1/2 l mlijeka
- 18 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice brašna
- 2 žlice gustina
- 25 dag margarina ili maslaca
Za glazuru:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 10 dag margarina
- 5 žlica ulja
PRIPREMA:
- Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati postepeno ostale sastojke i na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola, pa u jedan dio umiješati kuhačom lagano prosijani kakao. Izliti svaku smjesu posebno u svoj duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 30-35 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. (s obzirom da je kalup dosta uzak i visok može se dogoditi da biskvit u sredini bude nepečen. Ako čačkalica ostane suha kad ju zabodete do dna, pečen je!) Ako nemate dva kalupa, pecite jedan po jedan.
- Pečene biskvite iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje, preliti žlicom sa oko 1,5 dl mlieka i ohladiti. Hladni biskvit narezati na šnite debljine oko 1,5 cm.
- Za kremu zakuhati 3 dl mlijeka, a ostalo mlijeko pomiješati mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U kipuće mlijeko (možete kuhati i na pari pa ćete biti sigurni da neće zagoriti) ukuhati ovu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. U hladno dodati prethodno izrađen margarin.
- Svaki komad odrezanog biskvita, šnitu po šnitu premazivati sa malo kreme, i redati jednu uz drugu tako da u biti biskviti budu sljepljeni kremom. Na kraju premazati cijeli kolač kremom i preliti čokoladnom glazurom koja se pripremi tako da se čokolada otopi skupa s margarinom i doda se ulje. Ukrasiti po želji, dobro rashladiti (najbolje preko noći jer ovom je kolaču potrebno da se okusi i teksture prožmu) Kolač poslužiti rezan malo ukoso opet na poprečne šnite kako bi se vidjele poprečni ‘stupići’ biskvita.
Dobar tek!
Recept u slikama(snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):


Nema komentara:
Objavi komentar