petak, 19. veljače 2016.

kolač


Kolač na metre

POTREBNO:
Za biskvit:
  • 4 jaja
  • 25 dag šećera
  • 30 dag brašna (glatko)
  • 2 dl vode
  • 2 dl ulja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 4 žlice kakaa za smeđi biskvit
  • 1,5 dl mlijeka za natopiti biskvit
Za kremu:
  • 1/2 l mlijeka
  • 18 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice gustina
  • 25 dag margarina ili maslaca
Za glazuru:
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag margarina
  • 5 žlica ulja
PRIPREMA:
  1. Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati postepeno ostale sastojke i na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na pola, pa u jedan dio umiješati kuhačom lagano prosijani kakao. Izliti svaku smjesu posebno u svoj duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 30-35 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. (s obzirom da je kalup dosta uzak i visok može se dogoditi da biskvit u sredini bude nepečen. Ako čačkalica ostane suha kad ju zabodete do dna, pečen je!) Ako nemate dva kalupa, pecite jedan po jedan.
  2. Pečene biskvite iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje, preliti žlicom sa oko 1,5 dl mlieka i ohladiti. Hladni biskvit narezati na šnite debljine oko 1,5 cm.
  3. Za kremu zakuhati 3 dl mlijeka, a ostalo mlijeko pomiješati mikserom sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U kipuće mlijeko (možete kuhati i na pari pa ćete biti sigurni da neće zagoriti) ukuhati ovu smjesu uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. U hladno dodati prethodno izrađen margarin.
  4. Svaki komad odrezanog biskvita, šnitu po šnitu premazivati sa malo kreme, i redati jednu uz drugu tako da u biti biskviti budu sljepljeni kremom. Na kraju premazati cijeli kolač kremom i preliti čokoladnom glazurom koja se pripremi tako da se čokolada otopi skupa s margarinom i doda se ulje. Ukrasiti po želji, dobro rashladiti (najbolje preko noći jer ovom je kolaču potrebno da se okusi i teksture prožmu) Kolač poslužiti rezan malo ukoso opet na poprečne šnite kako bi se vidjele poprečni ‘stupići’ biskvita.
Dobar tek!
Recept u slikama(snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):


Nema komentara:

Objavi komentar