srijeda, 17. veljače 2016.

KOLAČ

Čokoladni meringue tart

POTREBNO:
Za prhko tijesto:
  • 250g brašna
  • 150g maslaca
  • 80g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
Za čokoladni punjenje:
  • 180g šećera
  • 30g brašna
  • 30g kakaa
  • 2 vanilin šećera
  • 80 g maslaca
  • 4 žumanjka
  • 1 pakiranje kondenziranog mlijeka (250 ml) u tetrapaku (ili slatko vrhnje)
Za meringue:
  • 4 bjelanjka
  • 60g šećera
PRIPREMA:
  1. Za tijesto pomiješati sve sastojke, ukoliko vam se jako rasipa, dodajte 2-3 žlice hladnog mlijeka. Od tijesta formirati kuglu i pospremiti je omotanu folijom u hladnjak. Nakon cca 30 minuta izvaditi i razvaljati na veličinu kalupa za pite (24-26 cm promjera), prekriti kalup tijestom, prstima formirati ukrasni rub, izbockati dno vilicom pa opet pospremiti u hladnjak dok pripremate čokoladno punjenje.
  2. Za čokoladno punjenje, pomiješati u lončiću mlijeko, šećer, kakao i brašno te miješati pjenjačom i kuhati na laganoj vatri dok se ne počne gusnuti (cca 5 min.) Tada u kremu dodati maslac istrgan na komadiće, promiješati da se potpuno otopi, a zatim dodavati jedno po jedno žumanjce i svaki put dobro promiješati. Maknuti sa vatre i energično miješati kako bi krema poprimila sjajnu i glatku strukturu.
  3. Izliti čokoladnu kremu u kalup obložen tijestom pa peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 30 min. Nakon toga bi se krema trebala blago stisnuti.
  4. Za meringue miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti, a tada dodavati pomalo šećer i miksati i dalje dok se snijeg ne ujednači i dok ne postane sjajan. Na polupečenu pitu izliti snijeg za meringue, dekorativno napraviti žlicom ili nožem neravnine po površini,  pa peći sve skupa još cca 20 minuta. Tart je gotov kada snijeg dobije lijepu zlatnu boju s vrha. Izvaditi iz pećnice i postepeno ohladiti. Kako se kolač bude hladio, tako bi se na površini trebale stvoriti male slatne kuglice koje izgledaju jako lijepo i dekorativno.
  5. Dobar tek!
Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):
Čokoladni meringue tart - 1. korak izrade tijestaČokoladni meringue tart - 2. korak izradeČokoladni meringue tart - 3. korak izradeČokoladni meringue tart - 4. korak izradeČokoladni meringue tart - 5. korak izradeČokoladni meringue tart - 6. korak izrade

Nema komentara:

Objavi komentar