Mesna rolada sa rižom
Potrebno:
- 1 manja glavica kupusa
- konzerva pelata
- 50 dag mljevenog miješanog mesa
- 2 luka
- mala šalica riže (80-100 g)
- 3 žlice krušnih mrvica
- 10 dag ribanog tvrđeg sira
- 2 žlice kosanog peršina
- 1 jaje
- vegeta, sol, papar, žličica mljevene crvene paprike
Priprema:
- Kupus narezati na trakice, pomiješati ga u posudi sa nasjeckanim pelatima (i sa svim sokom od pelata) i sjeckanim lukom, povegetiti ili posoliti, popapriti pa premjestiti u malo nauljeni lim za pečenje. Pokriti alu folijom i peći u pećnici na 180℃ oko 40 min. Povremeno promiješajte.
- U međuvremenu rižu skuhati na vodi začinjenoj sa malo vegete. Kuhanu rižu ocijediti pa ju pomiješati sa kosanim peršinom, 1/2 polovicom nasjeckanog luka i naribanim sirom.
- U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, 1/2 nasjeckanog luka, jaje, mrvice, vegetu, sol, papar i mljevenu crvenu papriku. Mijesiti rukom dok ne postane kompaktno.
- Izrezati papir za pečenje na veličinu malo veću od lima za pečenje, pa na njega rukama nanijeti mesnu smjesu u obliku pravokutnika, veličine otprilike 30×25 cm.
- Žlicom nanijeti i razmazati rižu po mesu tako da ostane oko 2 cm slobodnog ruba.
- Uz pomoć papira saviti roladu.
- Izvaditi povrće iz pećnice, u sredinu lima napraviti mjesta za roladu pa ju oprezno premjestiti u lim. (to je dosta ‘petljav’ posao jer je rolada dosta mekana, pa sam ja to učinila uz pomoć tog papira s kojim sam ju i zarolala. Papir se onda samo izvuče malo po malo ispod nje kada ju smjestite u lim
)
- Peći nepoklopljeno još 40 min na istoj temperaturi dok rolada ne dobije zlatno smeđu boju.

Poslužiti narezano na šnite debljine oko 1,5-2 cm uz pečeno povrće i po želji zelenu salatu.
Dobar tek!
Recept u slikama:
Nema komentara:
Objavi komentar