Torta s malinama i bijelom čokoladom
Sastojci:
Za Prhko čokoladno tijesto:
- 165 g glatkoga brašna
- 95 g maslaca, omekšaloga
- 85 g šećera
- Žutanjak2 velika jaja
- ¼ žličice praška za pecivo
- 9 g nezaslađenoga kakaa u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Sol
Za kremu:
- 100 ml slatkoga vrhnja
- 10 ml meda svijetle boje
- 200 g bijele čokolade
- 80 g džema od malina
Za glazuru:
- 250 g svježih malina
- Šećer u prahu
Priprema:
Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa
umiješajte prstohvat soli, žutanjke i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno, prašak za pecivo
i kakao, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete
glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u
hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini
razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite okrugli kalup s pomičnim dnom i
stavite razvaljano tijesto u njega. Namažite ga džemom od malina i pecite 18 do 20
minuta. Ohladite pa izvadite tijesto iz kalupa. Nasjeckajte bijelu čokoladu i stavite je
u vatrostalnu zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne
zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu
kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u okrugli kalup (krema bi trebala doći do ruba
kalupa). Rasporedite maline po kremi pa stavite tortu u hladnjak na barem 1 sat. Prije
posluživanja pospite šećerom u prahu.
umiješajte prstohvat soli, žutanjke i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno, prašak za pecivo
i kakao, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete
glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u
hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini
razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite okrugli kalup s pomičnim dnom i
stavite razvaljano tijesto u njega. Namažite ga džemom od malina i pecite 18 do 20
minuta. Ohladite pa izvadite tijesto iz kalupa. Nasjeckajte bijelu čokoladu i stavite je
u vatrostalnu zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne
zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu
kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u okrugli kalup (krema bi trebala doći do ruba
kalupa). Rasporedite maline po kremi pa stavite tortu u hladnjak na barem 1 sat. Prije
posluživanja pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar