četvrtak, 25. veljače 2016.

Lazanje



Ovaj recept sam dobila od moje mame, a ona je dobila od svoje prijateljice. S ovim receptom sa sjevera Italije oduševiti ćete sve goste.
Mljeveno meso možete zamijeniti piletinom, dodati gljive, povrće ili po vasem ukusu. Savjet: Lasagne možete praviti i sa kupovnim tijestom, u tom slučaju vam trebaju dva pakovanja. Ja više volim napraviti ovaj specijalitet od domaće tjestenine, i razlika se zaista osjeti.

Sastojci

ZA FIL:
– 1 kg mljevenog mesa
– luk
– paprika
– mrkva
– paradajz
– Barilla paradajz sos
– Začini

ZA TIJESTO:
– 4 jaja
– 400 gr brašna
– so

ZA PRELJEV:
– 125 gr putera
– 4-5 kašika brašna
– 1 l mlijeka

DODATNO:
– Sir Parmezan



Način pripreme

    Umijesiti tijesto od brašna i jaja. Nije potrebno dodavati vodu.
    Ostaviti tijesto da se odmori par sati.
    Odvajati kuglice tijesta i razvlačiti ih ručno ili na mašinu za tjesteninu.
    Rezati na prevougaonike koji odgovaraju tepsiji kojoj koristite.
    Propržite luk i povrće na njemu pa dodajte meso i začine i dinstajte dok ne bude gotovo.
    Pred kraj kuhanja dodajte Barilla ili slican sos od paradajza i kuhajte još desetak minuta.
    Napravite klasični bešamel sos.
    Otopite puter i na njemu zapržite brašno.
    Dodajte mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
    U pomašćen pleh redajte prvo sloj tjestenine, pa bešamel sosa, pa sos od mesa i tako dok ne napunite tepsiju.
    Zadnji sloj treba biti tijesto sa bešamelom preko.
    Na kraju stavite parmezan, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
    Skinite foliju i pecite još 15 minuta dok lasagne ne porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar