četvrtak, 17. prosinca 2015.

PRALINE SA GANACHE KREMOM OD LJEŠNJAKA

PRALINE SA GANACHE KREMOM OD LJEŠNJAKA


praline-sa-ganache-kremom-od-lješnjaka
praline-sa-ganache-kremom-od-lješnjaka
S obzirom da na blogu nemam još recept za praline, imala sam želju napraviti ih sa punjenjem od ganache kreme, ali sa lješnjakom. Prošle godine sam imala priliku gledati našeg poznatog chocolatiera Admira Karalića na koji on način priprema praline i tako sam ga pitala nekoliko pitanja vezanih za samu pripremu. Interesantno mi je bilo čuti da u pravilu praline nebi trebale uopće ići u frižider (jer se čokolada ne slaže sa vlagom) već ih treba držati na temperaturi od 18-20 stupnjeva. Bitno je čokoladu temperirati, kada stavite na usnu da ne bude hladna, a onda slijedi stajanje čokolade 24 h, punjenje 6 h i još ostali dio čokolade….tako to rade profesionalci. Često ćete vidjeti na internetu da u kalupe za praline uliju malo čokolade koju rasporede četkicom po bočnim stranicama i nakon hlađenja slijedi punjenje-hlađenje i opet prekrivanje sa čokoladom. Ovoga puta sam se odlučila na način koji se meni učinio jednostavan i brz, a za to sam koristila alat za praline koji možete pronaći na stranici Sve i svašta. Zaista je predivan osjećaj kada gotove praline izvrnete iz kalupića i ugledate oblike kao iz trgovine. Malo sam se poigrala sa punjenjem koje me je isto oduševilo.
SASTOJCI
  • 200 gr čokolade
  • 50 gr lješnjaka
  • 50 gr šećera u prahu
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 50 gr čokolade
  • 2 čepa ruma

PRALINE SA GANACHE KREMOM

1. Prvo pripremite lješnjake koje ispržite i ogulite od ljuskica.
2. Stavite u sjeckalicu sa šećerom u prahu i usitnite ih zajedno.
3. Zatim 200 gr čokolade istopite na pari.
4. Dalje sam koristila poseban lijevak za praline u kojeg sam ulila još vruću čokoladu. Lijevak za čokoladu možete pronaći ovdje.
5. Sa istim lijevkom čokoladu sam propuštala u silikonski kalup za praline, dok ih nisam sasvim napunila. Kalup za praline možete pogledati ovdje.
ulijevanje-cokolade-u-silikonske-kalupeulijevanje-cokolade-u-silikonske-kalupe
6. Kalup sam okrenila iznad posude da iscuri višak čokolade, tako da je ostao dio zaljepljen za kalup.
izljevanje-cokolade
cokolada-za-praline-pripremljena-za-hladenjeizljevanje-cokolade
izljevanje-cokolade

7. Kalup je potrebno staviti u zamrzivač 10 minuta da se ostatak čokolade stegne.
8. Za to vrijeme možete pripremiti punjenje. Slatko vrhnje ugrijete do vrenja, tako da postigne temperaturu da topi čokoladu.
9. Čokoladu isjeckajte i prelijte sa ugrijanim slatkim vrhnjem. Nastavite miješati sve dok se sastojci ne sjedine.
10. Dodajte pripremljene lješnjake i rum, sve izmješajte.
11. Nastavite žličicom puniti kalupe, ali pripazite da ostavite mijesta za čokoladu kojom ćete kasnije zatvarati praline.
punjenje-pralina-sa-ganacheom
napunjene-pralinepunjenje-pralina-sa-ganacheom
12. Punjenje stavite u zamrzivač još 10 min da se stegne.
13. Prelijte čokoladu do ruba kalupa i tako ste završili pripremu, još samo samo vratite u zamrzivač da se stegnu na nekih 10 min.
gotove-pralinegotove-praline
odgrizena-pralina

Nema komentara:

Objavi komentar