subota, 20. veljače 2016.

Latte macchiato torta

Sastojci za biskvit:

    140 g margarina ili maslaca
    100 ml mlijeka
    1 kutija mješavine za čokoladni kolač
    3 jaja
    2 žlice skuhane jake kave

Sastojci za nadjev:

    350 g marelica
    6 listića bijele želatine u listićima
    3 jaja
    90 g šećera
    90 ml mlijeka
    1/2 l slatkog vrhnja
    oko 18 g instant cappuccina (ili praška za ledenu kavu)

Sastojci za ukrašavanje i posipanje:

    malo kakaa
    50 g prošarane svijetlo-tamne čokolade

Priprema biskvita:

Pripremimo tijesto za čokoladni kolač prema uputama na kutiji, ali dodamo 2 žlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijemo u kalup za kolače promjera 26 cm, prethodno namaštenog dna i obloženo masnim papirom. Stavimo na srednju rešetku u pećnicu na 180 C i pećemo oko 30 minuta.

Izvadimo iz kalupa spečeni biskvit i ostavimo ga na rešetki za kolače da se ohladi. Nakon toga stavimo biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavimo obruč za tortu.

Priprema nadjeva:

Operemo, osušimo, prepolovimo i očistimo marelice. Rasporedimo ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Želatinu omekšamo. Pomiješamo jaja sa šećerom i mlijekom i zagrijemo u vodenoj kupelji. Smjesu konstantno pri srednjoj brzini miješamo električnim mikserom.

Kada smjesa postane kremasta i gusta , lagano ocijedimo želatinu i uz miješanje je rastopimo u vrućoj smjesi od jaja. Ostavimo da se ohladi te redovito promiješamo.

Istučemo od vrhnja čvrsti šlag i umiješamo ga u ohlađenu kremu. Odvojimo dvije trećine kreme i pomiješamo s praškom za cappuccino ili s praškom za ledenu kavu. Polovicu tamne kreme rasporedimo po marelicama i poravnajte.

Sačuvamo 5 žlica svijetle kreme, a ostatak premažemo preko tamne kreme. Ostatak tamne kreme premažemo po tome.

Po površini torte, uz pomoć žličice, razmažemo u obliku valova sačuvanu svijetlu kremu, ostavljajući 1 cm od ruba. Tortu ostavimo 3 sata da se ohladi.

Skinemo obruč za tortu prije posluživanja. Ribežom naribamo čokoladu po površini torte i pospemo s malo kakaa.

Savjet više: Kremi možemo dodati i 3 žlice konjaka.

www.torta-recepti.com/

Nema komentara:

Objavi komentar