četvrtak, 11. veljače 2016.

loptice

Ljute i sočne: Hrskave loptice koje sagorijevaju kalorije


Sastojci za 12 većih kuglica falafela: 
200 grama suhog slanutka
¼ čajne žličice sode bikarbone
100 grama svježeg peršina bez peteljki
100 grama svježeg lišća korijandera
50 grama svježeg kopra
3-4 češnja češnjaka
½ žlice kumina
½ žlice korijandera
½ čajne žličice kajenskog papra (po želji)
½ žlice praška za pecivo
1 žlica tostiranih sjemenki sezama
ulje za prženje
sol i papar po želji

Priprema: 

1. Suhi slanutak stavite u veliku zdjelu s vodom i sodom bikarbonom pa pustite da odstoji preko noći. Slanutak možete močiti i do 16 sati ovisno o vrsti zrnja koje imate kod kuće.

2. Ocijedite vodu od slanutka i papirnatim ručnikom ga dobro osušite. Slanutak stavite u blender, zajedno sa svježim peršinom, koprom i lišćem korijendera, pa od toga napravite finu smjesu.
Falafel poslužite s ukiseljenim povrćem (Foto: stockfood)


3. Smjesi od slanutka dodajte češnjak, kumin, korijander, kajneski papar te sol i papar po želji. 

4. Ovako pripremljenu smjesu stavite barem sat vremena u hladnjak. 

5. Neposredno prije pečenja u smjesu dodajte prašak za pecivo i sezamove sjemenke pa žlicom formirajte kuglice. 

6. Pecite u dobro zagrijanom biljnom ulju barem tri do četiri minute dok kuglice ne postanu tamno smeđe. Ocijedite višak masnoće, pa poslužite s pogačom,umskom od sezama i povrćem po želji. Dobar tek!
Falafel možete staviti u pecivo ili zarolati u tortilju (Foto: stockfood)


Zdravi savjet:  
Slanutak je mahunarka sa velikim brojm vlakana koji potiču probavu. Pridodate li mu nešto ljutih začina poput kajenskog papra, dobit ćete moćan duet koji ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masnih naslaga.

Nema komentara:

Objavi komentar