utorak, 16. veljače 2016.

torta

Orange chrush torta
 
Biskvit:
  • 200 g brašna
  • 130 g šećera
  • 70 g tamne čokolade
  • 70 g maslaca
  • 70 ml mlijeka
  • 70 ml vrele vode
  • 2 žlice kakaa
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
Odvojiti bjelanjeke od žumanjaka. Otopiti maslac i čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Pomješati zajedno brašno, kakao i pecilni prašak te prosijati. Miksati žutanjke i šećer dok se ne zapjeni. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, nakon toga vrelu vodu i mlijeko te pomalo dodavati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Kad se smjesa sjedini umiješajte lagano, pjenjačom, snijeg od bjelanjaka. Peći na 180°C nekih 35-45 min. Provjerite čačkalicom da li je biskvit do kraja pečen iznutra. Ostavite ga da se ohladi te poravnajte s gornje strane i prerežite na pola. 
Krema od naranče:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 ml soka od naranče
  • korica naranče
  • 3 žlice maslaca
  • 0,5 l šlaga
  • 1 vrećica želatine
Izmiksati jaja i šećer dok se ne zapjene. Dodati sok od naranče i koricu. Na laganoj vatri kuhati dok se ne zgusne. Stalno miješati da ne zagori. Kad se zgusne staviti u hladnu vodu (zajedno s posudom, :-)) da se ohladi pa umiješati miksani šlag i na kraju dodati otopljenu želatinu.
Žele od naranče:
  • 7 dl soka od naranče (100%)
  • 5 žlica gustina
  • 5 žlica šećera
Uzeti oko 1 dcl soka od ukupne količine te u njoj razmutiti gustin. Ostalu količinu staviti na vatru da provrije. Polako sipati gustin te stalno miješati. Dodati šećer. Kuhati oko 4 min te ostaviti da se malo ohladi.
Slaganje torte:

Stavite biskvit u kalup te ga namočite mlijekom. Na njega stavite pola kreme od naranče. Potom pola još mlakog želea. Stavite u hladnjak da se malo ohladi i ponovite postupak. Sve zajedno stavite u hladnjak na oko 3 sata ili najbolje preko noći. Tortu sa strane ukrasite čokoladnim pločicama ili premažite tankim slojem šlaga te napravite još nekoliko zvjezdica na vrhu.

Najčokoladnija torta – recept!

Recept za pripremu “najčokoladnije” torte. Zašto naziv najčokoladnija? Jer je prepuna čokolade i taj naziv stvarno i zaslužuje :)

najcokoladnia-torta
Sastojci za biskvit:
  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml čokoladnog mlijeka
Sastojci za kremu:
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 400 ml mlijeka
  • 400 ml slatkog vrhnja (pavlake)
  • 150 g mliječne čokolade
  • 6 žlica šećera
Za dekoraciju:
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade
Priprema:
Jaja i šećer umutite, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju 2 žlice kakaa. Smjesu izlijte u namazan pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 15 minuta (provjerite čačkalicom da li je piškota pečena. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i kada se malo ohladi prelijte je čokoladnim mlijekom, koru ostavite sa strane. Puding skuhajte sa šećerom i mlijekom na uobičajen način i ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje umutite i pomiješajte sa ohlađenim pudingom i sve pomiješajte mikserom. Dio mliječne čokolade (50 gr) naribajte i pomiješajte u kremu. Ostatak čokolade (100 gr) otopite i lagano dodajte u kremu uz stalno miješanje sve mikserom muteći da se dobro sjedini. Smjesu ravnomjerno raspodijelite preko pečenog biskvita. Čokoladu i vrhnje stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Uklonite s vatre, malo ohladite i prelijte preko torte. Tortu ostavite nekoliko sati da se stegne. A onda skinite obruč sa kalupa za torte, izrežite na komade i poslužite.
- See more at: http://blog.neum-bih.com/najcokoladnija-torta-recept/#sthash.DOAbd8JU.dpuf

Nema komentara:

Objavi komentar