Ukrašavanje torti čokoladom – izrada
Ako ne želite da se ukrašavanje torti čokoladom, svede na prostu glazuru, evo par sitnica koje biste trebali imati da napravite mala čuda:- tortu (pa, naravno! )
- čokoladu za kuvanje (nemojte štedeti novac prilikom kupovine- itekako ima razlike između jeftinijih i skupljih)
- poslastičarski špric (odnosno kesu), možete iskoristiti i deblju kesu za zamrzivač
- papir za pečenje
- truda, volje i živaca
Pripremite vašu tortu, i premažite je filom sa svih strana. Pomoću papira za pečenja “uzmite meru” tako da preslikate površinu torte koju želite da obložite sa čokoladom. Obeležite olovkom i polegnite peki-papir. Istopite čokoladu na pari i dodajte malo margarina ili putera, sipajte je u špric (sa najtanjim otvorom), ili u kesu za zamrzivač (odsecite tanko vrh) i krenite sa šaranjem! Pravite nepravilne oblike sa čokoladom, sve dok se ne ispuni sva površina koju ste zamislili da postavite na tortu. Ukoliko vam se čokolada stvrdne, dovoljno je da je stavite na par sekundi u mikrotalasnu.
Zatim, ostavite čokoladu na peki-papiru da se stegne ali ne potpuno. Najbolje je da je ostavite u toploj prostoriji – ona će se stvrdnuti dovoljno da ne scuri sa papira, a opet će ostati mekana kako biste mogli da je prebacite na tortu (vidi sliku dole). Kada ste sigurni da je čokolada dovoljno čvrsta, podignite je lagano sa papirom i naslonite na tortu. Prstima lagano utisnite čokoladu u fil, i vrlo pažljivo odvojite peki-papir od nje.
Rezultat prethodnog bi trebao da izgleda slično ovome:
Ne brinite se ako vam nije uspelo iz prve… Treba biti spretan i odrediti pravi momenat za odvajanje čokolade sa papira. Samo iskustvo može da utiče na vašu odluku.
Sledeća ideja, jeste kako da napravite pojedinačne figurice koje ćete postaviti na vašu tortu. Na slici dole je prikazano kako da napravite čokoladnog leptirića. Postupak je isti kao gore, samo je u ovom slučaju potrebno omogućiti mu da se što više stvrdne – nije na odmet staviti ga u frižider. Knjiga služi kao potpora da mu krilca ostanu “uzdignuta” i da on bude trodimenzionalan:
Ko je rekao da čokolada mora biti crna? Možda volite belu čokoladu? Iskoristite je i napravite (istim postupkom gore navedenim) pahuljice. Dok se čokolada nije potpuno stvrdnula, možete ih ukrasiti perlicama ili drugim jestivim ukrasima. Otavite da se ohlade u frižideru i imate savršene pahuljice za dekoraciju vaše novogodišnje torte:
Za one koji su već poprilično vešti u upotrebi čokolade, sledeća ideja je veoma zanimljiva. Izvucite konture cveta uz pomoć šprica ili kese a potom čačkalicom “vucite” ka sredini (vidi sliku). Kada napravite ovakvu delikatnu “šaru” morate biti i više nego pažljivi prilikom odvajanja sa pek-papira.
Ako pravite tortu za male princeze. onda ćete sigurno poželeti i da im napravite krunicu. Dole na slici možete videti kako da to uradite, samo vodite računa da se čokolada potpuno ohladi i kada je budete “skidali” sa okruglih predmeta pazite da vam se ne polomi na pola:
I poslednje ali ne manje zanimljivo: dekorativni čokoladni “stalak”. Izlijte istopljenu čokoladu na peki-papir, i modlom isecite krug. Napravite razne šare i oblike na papiru, i kada se ohlade, naprosto ih “zalepite” sa još malo čokolade na osnovni krug. Dobićete pravu malu čokoladnu skulpturu koja može da se postavi kao centralni deo vaše torte:
Nema komentara:
Objavi komentar