Ako ne želite da se ukrašavanje torti čokoladom, svede na prostu
glazuru, evo par sitnica koje biste trebali imati da napravite mala
čuda:
tortu (pa, naravno! )
čokoladu za kuvanje (nemojte štedeti novac prilikom kupovine- itekako ima razlike između jeftinijih i skupljih)
poslastičarski špric (odnosno kesu), možete iskoristiti i deblju kesu za zamrzivač
papir za pečenje
truda, volje i živaca
Krećemo sa idejom koja je u principu najjednostavnija, i teško da može da ne uspe ukoliko sledite naša uputstva.
Pripremite vašu tortu, i premažite je filom sa svih strana. Pomoću
papira za pečenja “uzmite meru” tako da preslikate površinu torte koju
želite da obložite sa čokoladom. Obeležite olovkom i polegnite
peki-papir. Istopite čokoladu na pari i dodajte malo margarina ili
putera, sipajte je u špric (sa najtanjim otvorom), ili u kesu za
zamrzivač (odsecite tanko vrh) i krenite sa šaranjem! Pravite nepravilne
oblike sa čokoladom, sve dok se ne ispuni sva površina koju ste
zamislili da postavite na tortu. Ukoliko vam se čokolada stvrdne,
dovoljno je da je stavite na par sekundi u mikrotalasnu.
Zatim, ostavite čokoladu na peki-papiru da se stegne ali ne potpuno.
Najbolje je da je ostavite u toploj prostoriji – ona će se stvrdnuti
dovoljno da ne scuri sa papira, a opet će ostati mekana kako biste mogli
da je prebacite na tortu (vidi sliku dole). Kada ste sigurni da je
čokolada dovoljno čvrsta, podignite je lagano sa papirom i naslonite na
tortu. Prstima lagano utisnite čokoladu u fil, i vrlo pažljivo odvojite
peki-papir od nje. Foto: Pinterest
Rezultat prethodnog bi trebao da izgleda slično ovome: Foto: Pinterest
Ne brinite se ako vam nije uspelo iz prve… Treba biti spretan i
odrediti pravi momenat za odvajanje čokolade sa papira. Samo iskustvo
može da utiče na vašu odluku.
Sledeća ideja, jeste kako da napravite pojedinačne figurice koje ćete
postaviti na vašu tortu. Na slici dole je prikazano kako da napravite
čokoladnog leptirića. Postupak je isti kao gore, samo je u ovom slučaju
potrebno omogućiti mu da se što više stvrdne – nije na odmet staviti ga u
frižider. Knjiga služi kao potpora da mu krilca ostanu “uzdignuta” i da
on bude trodimenzionalan: Foto: Pinterest
Ko je rekao da čokolada mora biti crna? Možda volite belu čokoladu?
Iskoristite je i napravite (istim postupkom gore navedenim) pahuljice.
Dok se čokolada nije potpuno stvrdnula, možete ih ukrasiti perlicama ili
drugim jestivim ukrasima. Otavite da se ohlade u frižideru i imate savršene pahuljice za dekoraciju vaše novogodišnje torte:
Foto: Pinterest
Ukoliko ste tip osobe koja prilikom ukrašavanje torti čokoladom više
voli apstrakciju i nepravilne stvari, onda je sledeća kreativna ideja
savršena za vas. Išarajte peki papir baš kao što je na slici (vidi
dole). Napravite gustu “mrežu” i ostavite da se čokolada ohladi. Potom,
uzmite metalnu modlicu za kolače i isecite željene oblike iz ovoga. Ne
moraju biti krugovi, šta kažete na zvezdice ili srcad? Foto: Pinterest
Za one koji su već poprilično vešti u upotrebi čokolade, sledeća
ideja je veoma zanimljiva. Izvucite konture cveta uz pomoć šprica ili
kese a potom čačkalicom “vucite” ka sredini (vidi sliku). Kada napravite
ovakvu delikatnu “šaru” morate biti i više nego pažljivi prilikom
odvajanja sa pek-papira. Foto: Pinterest
Ako pravite tortu za male princeze. onda ćete sigurno poželeti i da
im napravite krunicu. Dole na slici možete videti kako da to uradite,
samo vodite računa da se čokolada potpuno ohladi i kada je budete
“skidali” sa okruglih predmeta pazite da vam se ne polomi na pola: Foto: Pinterest
I poslednje ali ne manje zanimljivo: dekorativni čokoladni “stalak”.
Izlijte istopljenu čokoladu na peki-papir, i modlom isecite krug.
Napravite razne šare i oblike na papiru, i kada se ohlade, naprosto ih
“zalepite” sa još malo čokolade na osnovni krug. Dobićete pravu malu
čokoladnu skulpturu koja može da se postavi kao centralni deo vaše
torte:
Nema komentara:
Objavi komentar